FRANCEZALIMBA, CULTURA SI CIVILIZATIE FRANCOFONAimage351

Prof. Maria Tatu

Ma numesc Maria Tatu, sunt profesoara de limba franceza – limba romana.
Detin postul de profesor titular al Cercului de Cultura si Civilizatie franceze din anul 1997, de 19 ani, post pe care l-am obtinut in urma admiterii la concursul de la nivel national de ocupare a postului in invatamant.
Intrarea in sistemul extracurricular de invatamant a constituit o schimbare destul de profunda in activitatea mea profesionala, pana in acel moment functionand ca profesor in sistemul clasic de invatamant.
A trebuit sa-mi concep eu insami programa scolara, am testat elevii la inceputul anului scolar si am constituit grupe de in cepatori, nivel mediu si avansati. Orarul a fost altul, metodele de predare-invatare fiind si ele usor diferite. Cercul pe care il conduc se compune din noua grupe, de incepatori, nivel mediu si avansat, cuprinzand elevii de la clasele I pana in clasele a XII-a.

Desi interesul pentru limba franceza a scazut putin in ultimpul timp, se constata totusi, un reviriment in ultimii 2 ani, o data cu intrarea tot mai mult a romanilor pe piata muncii in tarile Uniunii Europene, dar si ca cresterea apetitului pentru calatorii a tinerelor familii si a copiilor lor.

Pentru a stimula interesul si placerea elevilor pentru a invata limba lui Voltaire, folosesc metode cat mai atractive de invatare, de asimulare a gramaticii, a vocabularului, dar si a multor elemente de cultura si civilizatie franceze: istoria, geografia Frantei, gastronomie, moda, vestimentatie, locuinta, obiceiuri etc. Metodele sunt unele clasice: lectura, dialog, conversatii, exercitii, dar si unele neconventionale: jocul, jocurile de cuvinte (rebusuri), jocurile de roluri, punerea in situatie, mici piese de teatru, cantece, dansuri etc. Pentru aceasta folosesc un material didactic adecvat: jucarii, imagini, decupaje, desene, planse, fise, obiecte, manuale, dictionare, casete audio, video, filme, fotografii, albume etc.
Pun accentul pe o invatare a a limbii vorbite, de toate zilele in ce priveste vocabularul, intonatia, pronuntia. Tin cont permanent de schimbarile care au loc la nivelul limbii prin calatorii in Franta, urmarirea postului ,”TV 5 Monde”.

Evaluarea elevilor o fac prin testari dar si prin invitarea elevilor sa participe la unele concursuri: ,”Le Cangurou linguistique”, sau la concursuri de cunoastere a “limbii antice”.
Elevii din anii terminali de liceu se pot pregati aici pentru a participa la testarea ,,Delf”, care ii ajuta mai tarziu la obtinerea unor burse de studii in Franta sau in alte tari francofone. Actualmente, o fosta admisa membra a cercului a obtinut o bursa de studii de 1 an la Universitatea Paris-Cre’teil in calitatea de studenta a Facultatii de Stiinte Economice din Bucuresti.


ORAR 2015-2016 LUNI MARTI MIERCURI JOI VINERI SAMBATA
LIMBA FRANCEZA
CENACLU LITERAR
15:00 – 17:00
17:00 – 19:00
8:00 – 10:00 14:00 – 16:00
16:00 – 18:00
14:00 – 16:00
16:00 – 18:00
  9:00 – 11:00
11:00 – 13:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *