ORIENTARE TURISTICAORIENTARE SPORTIV-TURISTICA

Prof. Ileana Popa
Cand te ratacesti pe potecile muntilor, prin desisul padurii sau prin pustiul unei vai, e bine sa stii ca te poti baza intotdeauna pe un prieten de nadejde: busola.
Orientarea turistica este sportul civilizatiei moderne in sensul ca ofera omului tot ce îi lipseste mai mult si anume… miscarea in aer liber. De aceea a ajuns sa cunoasca o dezvoltare accentuata cu precadere in tarile nordice (Finlanda, Norvegia, Suedia) tari in care exista un adevarat cult pentru sport si in principal pentru miscarea in aer liber.
Orientaristul se defineste ca sportivul care are fizicul si pregatirea unui atlet combinată cu mintea ascutita a unui sahist. Un mare avantaj al orientarii este ca intre cele doua extreme, atletul si sahistul, permite o compensare reciproca infinita a calitatilor fizice si a celor intelectuale. Drept consecinţă orientarea poate fi practicata cu succes de oricine si oricati, indiferent de varsta, indiferent de înclinatiile sau aptitudinile de bază, cei care ajung sa parcurga odata un traseu de orientare cu siguranta vor dori să reediteze emotiile si satisfactiile incercate.
Orientarea creează calitati utile individului si societatii. Valoarea orientarii nu se rezuma numai la ceea ce ea ofera ca miscare sportiva ci si la ceea ce ea creeaza. Confruntarea in cadrul si lupta cu natura însasi conduce la dezvoltarea armonioasa si calirea organismului, se obtine rezistenta marita la efort, refacerea capacitatii de munca si imbunatatirea starii psihice.
Evoluarea in teren necunoscut, utilizand doar harta si busola aduce cu sine stapinirea de sine, curajul, vointa si increderea in fortele proprii. Lipsa spectatorilor si a controlului extern dezvolta caracterul si comportamentul de „fair-play”.
Orientarea sportiv-turistica este recunoscută drept “sportul padurii” astfel ca Cercul de ORIENTARE TURISTICA, pe langa activitati specifice, isi propune si urmatoarele activitati:
participarea la concursuri locale, judetene si nationale
discutii, schimburi de experienta si activitati organizate in colaborare cu specialisti din diferite domenii, precum: Directia Silvica Sibiu, Ocolul Silvic “Valea Cibinului”Saliste, Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud, Directia Apele Romane Sucursala Sibiu, Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania-Filiala Sibiu, etc.
drumetii si excursii

Cercul de Orientare Turistica se adreseaza copiilor care iubesc natura, care doresc sa desfasoare activitati in aer liber, care au spirit de aventura si doresc sa-i convinga pe cei care nu stiu orientare ca “cel mai sigur traseu este cel marcat!!”


ORAR 2015-2016 LUNI MARTI MIERCURI JOI VINERI SAMBATA
ORIENTARE TURISTICA 15:00 –
217 Scoreiu
12:00 – 14:00
Sc. I.L.Caragiale
15:00 – 17:00
CNOG
12:00 – 14:00
CNOG

Leave a Reply