ELECTRONICAELECTRONICA

Prof. Ioan Codorean

Cercul de electronica reprezinta un ansamblu de mijloace de invatamant destinat studiului electronicii, conceput, proiectat si realizat pentru ocuparea timpului liber al elevilor cu inclinatii in acest domeniu.
Lectiile care se tin in cadrul cercului de electronica se refera mai ales la :

 • dobandirea de cunostinte privitoare la:
  • scheme tipice de circuite
  • ordine de marime ale tensiunilor, parametrilor
  • precautii specifice (de exemplu, la circuite integrate, TEC etc.)
 • formarea capacitatilor de a intelege sau descoperi, analiza si sintetiza, folosi si explica:
  • influentele reciproce intre parametri
  • diferentele, asemanarile, elementele comune intre diverse scheme
  • modalitatile de lucru cele mai comode, precise si rapide (de exemplu, pentru efectuarea unor masuratori)

Obiectivul de cea mai mare importanta in cadrul cercului de electronica – formarea la elevi de deprinderi practice in insusirea meseriei de electronist, impune realizarea de montaje electronice cu scheme reale ce se regasesc in aparatura electronica moderna. In acest scop cercul este dotat cu pistoale de lipit, multimetre, surse de tensiune stabilizata, tranzistormetru, osciloscop, frecventmetru, componente electronice, cablaj, solutii de corodat, masini de gaurit etc.
Activitatea se desfasoara pe grupe de lucru adaptata particularitatilor de varsta si nivelului de pregatire a elevilor
Elevul parcurge toate etapele necesare realizarii unui montaj electronic : proiectarea cablajului, realizarea cablajului, corodarea si gaurirea cablajului, plantarea si cositorirea componentelor electronice, punerea in functiune si incasetarea lui
Elevul trebuie sa inteleaga si sa stie ca o schema electronica contine numai elementele esentiale, simbolic reprezentate, care au un rol bine determinat in functionalitatea montajului.
Schema nu este rigida in forma, dar absolut riguroasa in continut stiintific. Deci admitand flexibilitatea schemei, elevul o poate modifica experimental cautand sa-i imbunatateasca parametrii pentru care a fost construit montajul.
Realizand cu succes un montaj electronic elevul va manifesta un interes constant pentru aceasta disciplina si incredere in posibilitatile sale, incredere pe care Einstein o compara cu o “cheie care deschide usa spre reusita“.
Dar a construi in electronica, la fel ca in orice alt domeniu, e o stiinta si o arta.Stiinta se invata din carti si din proprie experienta, arta, indemanarea se obtin prin practicarea acestei tehnici a constructiilor electronice.


ORAR 2014-2015 LUNI MARTI MIERCURI JOI VINERI SAMBATA
ELECTRONICA 15:00 – 17:00
17:00 – 19:00
15:00 – 17:00
17:00 – 19:00
15:00 – 17:00
17:00 – 19:00
  8:00 – 10:00   8:00 – 10:00

Leave a Reply