Aleea planetelor

Aleea Planetelor

 

       Aleea Planetelor este un proiect realizat de Palatul Copiilor Sibiu (Cercul de Anticipație Științifică) în colaborare cu firma Unimat și Primăria Rășinari și care își propune încurajarea studiului Astronomiei  și totodată îi invită pe cei care parcurg traseul la o plimbare liberă în natură.

Ideea proiectului s-a născut din necesitatea conștientizării de către copii a distanțelor reale din Sistemul Solar precum și a comparării dimensiunilor reale a corpurilor cerești importante din jurul Soarelui.

Aleea Planetelor este un traseu cu o lungime de 4.629 de metri realizat în comuna Rășinari (jud. Sibiu) care începe cu un prim panou (Soarele) situat în dreptul casei memoriale “ Emil Cioran” și se sfârșește la panoul 11 (corpurilor cerești transneptuniene). În afară de cele 12 panouri mai există un panou ce prezintă descrierea traseului (parcul din fața Primăriei Rășinari) și un ultim panou (Calea Lactee) situat în platoul înalt al unui deal ce oferă o deosebită priveliste asupra satului, situat la o diferență de nivel de peste 400 metri.

Traseul drumului este realizat la scara 1 cm = 12.734 km ( diametrul Pământului) și astfel fiecare metru parcurs pe acest drum este echivalentul a 1,27 milioane de km prin spațiu.

În această aproximare dimensiunile corpurilor cerești expuse de-a lungul traseului sunt: Soarele = 109 cm; Mercur = 3,8 mm; Venus = 1 cm; Terra = 1 cm; Marte = 5 mm; centura de asteroizi = dimensiuni submilimetrice; Jupiter = 11,8 cm; Saturn = 7,5 cm; Uranus = 4 cm; Neptun = 3,8 cm și Pluton = 2 mm. Prima stea de la Soare și anume Proxima Centauri (alfa) situată la aproximativ 4,2 ani lumină distanță s-ar situa la 31.184 km( în această aproximare) și ar avea un diametru de 26 cm.

Fiecare panou cuprinde o descriere a corpului ceresc respectiv, un pachet de caracteristici și o rubrică cu informații din spectrul “ Știați că…” , acestea au menirea de a stârnii interesul și curiozitatea necesare parcurgerii întregului traseu.

Aleea Planetelor este un proiect care oferă un bun prilej unei plimbări destinse în natură (pe jos sau cu bicicleta) și totodată îmbogățirea cunoștințelor despre Sistemul nostru Solar.

Plimbare plăcută!!!

Cadru didactic: prof. Serafin Cristian

Cercul de Anticipație Științifică și Astronomie de la Palatul Copiilor din Sibiu a fost creat în urmă cu 4 ani și are ca principal scop atragerea copiilor spre domeniul științelor naturii printr-o abordare non-formală și cu precadere în mod practic a procesului de învățare.

Cercul își propune mai multe obiective principale dintre care putem evidenția:
• Studiul științelor naturii ( Fizică, Chimie, Biologie, Microbiologie, Speologie) începând de la clasa a II a în mod practic utilizând ca metode didactice cu precădere experimentul, jocul didactic, învățarea prin descoperire.
• Studiul Astronomiei și Astrofizicii, discipline remarcabile și care lipsesc cu desăvârșire din programa de studiu din învățământul de masă.
• Organizarea concursului interdisciplinar de Anticipație Științifică “Henri Coandă”- concurs regional ajuns la a IV a ediție.
• Organizarea și desfășurarea taberei de vară cu tematica principală Astronomia, Orientarea pe bolta cerească și Observațiile astronomice – trei tabere organizate până în prezent.
• Alte activități extrascolare cu specific de cunoaștere și comunicare (excursii cu diferite teme)

În ceea ce privește desfășurarea studiului în cadrul cercului, acesta este împărțit pe grupe de studiu de începători și avansați și grupe de Astronomie (juniori și seniori).

Copii care frecventează cursurile cercului participă la diverse concursuri și olimpiade de profil ocupând locuri fruntașe și îmbogățind totodată palmaresul Cercului și al unității de învățământ.

Cercul de Anticipație Științifică și Astronomie prin Asociația Pro Palatul Copiilor este membru activ al Societății Astronomice de Meteori din România (SARM), cea mai importantă societate astronomică din țară.

Astronomia în cadrul Cercului de Anticipație Științifică

 

        Cercul de Anticipație Științifică de la Palatul Copiilor Sibiu a fost înființat în anul 2015 și se adresează copiilor începând cu vârsta de 7 ani. În cadrul cercului elevii studiază domeniile științifice ( matematică, fizică, chimie, microbiologie, astronomie)  într-un mod adecvat vârstei lor și prin metode practice bazate pe experimente și în funcție de dorința lor de studiu.

Învățarea în cadrul cercului se face în marea majoritate utilizând metode moderne de învățare ( film didactic, machete, truse pentru experimente de fizică, experimente de chimie utilizând sticlărie de laborator, microscoape, discuții libere în sistem brainstorming, etc) și într-o abordare apropiată de nivelul de cunoastere și înțelegere a copiilor.

Cercul este structurat pe grupe de elevi și anume: începători ( cei din primul an de studiu și cei de nivel primar), avansați ( începând din al doilea an de studiu și cei de nivel gimnazial) și astronomie juniori ( gimnaziu) și seniori ( liceu).

Programa cercului este astfel concepută încât în fiecare an de studiu copii să-și însușească la un nivel din ce în ce mai avansat cunoștințe din toate domeniile studiate.

De la începutul înființării acestui cerc din cele 9 grupe de studiu una a fost dedicată studiului astronomiei și anume o grupă care cuprinde elevi de liceu (clasele IX – XII). În prezent, începând din anul 2019,  grupele destinate acestui studiu sunt în număr de trei și anume, două grupe de Astronomie juniori (clasele V – VIII) și una de Astronomie seniori (clasele de liceu). La grupele de studiu experimental al științelor (grupele de anticipație științifică) există în programa elaborată și un anumit număr de ore destinate studiului astronomiei, în funcție de nivelul grupei (începători sau avansați) și de vârsta elevilor.

De la începutul acestui cerc am elaborat o programă de studiu care se bazează în principal pe studiul Astronomiei din trei motive și anume: lipsa Astronomiei ca disciplină școlară și nevoia elevilor de a-și îmbunătăți cunoștințele din acest vast domeniu; faptul că este un domeniu de studiu Interdisciplinar (poate cel mai adecvat); din motive de popularizare a astronomiei.

Începutul a fost dificil atât din lipsa de materiale didactice cât și din punct de vedere al lipsei unei baze materiale minime (menționez aici că Sibiul nu are un Observator Astronomic și nici pasionații de Astronomie nu sunt prea mulți). Am început ținând cursuri teoretice cu foarte multe desene ample pe tablă și câteva planșe făcute de mine.

În anul 2016 am achiziționat un telescop Skywatcher 1000/200 cu ajutorul unei sponsorizări și din contribuție proprie. În prezent baza materială a Cercului este mult mai mare, asta și datorită colaborării cu asociația SARM a cărui membru suntem din anul 2018. Astfel Cercul dispune de planșe de Astronomie, hărți astronomice, planisfere, cărți, filme și aparatură necesară vizionării, două telescoape reflector, o lunetă astronomică, filtru solar pentru observări de zi, binoclu profesional pentru observări de noapte etc. De menționat este și faptul că copiii și-au achiziționat hărți, planisfere, telescoape și lunete ( mai mult sau mai puțin profesionale) astfel încât începem să devenim un grup din ce în ce mai mare de pasionați ai cerului.

O altă latură importantă a studiului Astronomiei în cadrul Cercului este organizarea taberei de vară în care temele de astronomie ocupă mai mult de jumătate din totalul temelor și în fiecare seară au loc cursuri de orientare pe boltă sub cerul liber, învățăm cum găsim constelațiile și desigur facem observări cu binoclul și telescopul.

În același spirit al dorinței de cunoaștere Cercul organizează (prin subsemnatul prof. Serafin Cristian) ieșiri periodice de observare împreună cu elevii și părinții, observări de fenomene astronomice precum ploile de meteori (Perseide, Geminide), trecerea lui Mercur prin fața Soarelui, Observarea Lunii și a Planetelor, căutarea și Observarea cometelor și alte evenimente efemeride.

Un alt mod de popularizare a Astronomiei constă în faptul că anual particip cu cursuri și organizez observări astronomice în alte școli în cadrul “Săptămâna Altfel”, în diverse tabere organizate de alți colegi din Sibiu și din țară, participarea cu un set de cursuri de Astronomie pentru copii cu vârste între 7 și 12 ani în cadrul ” Științescu Hub” din Sibiu și participarea la diferite întâlniri și simpozioane cu teme din domeniu.

La sfârșitul fiecărui an școlar ( luna iunie) în cadrul Cercului de Anticipație Științifică se organizează concursul regional interdisciplinar “ Henri Coandă” unde copiii de la cerc dar și din alte școli își pot verifica cunoștințele din domeniile științifice acumulate în cadrul a trei probe: teoretică, practică și de elaborare machetă pe temă dată.

În ceea ce privește viitorul ne-am propus achiziționarea de instrumente astronomice pe monturi cu sistem go-to, aparatură pentru astrofotografie, participarea la concursuri de profil și pe termen mediu să fim promotorul construirii unui Observator Astronomic și a unui Planetariu în Păltiniș pentru a introduce și comunitatea noastră pe harta astronomică a țării.

Phone: 0269 217 655
Fax: 0269 217 655
Sibiu - 550234
strada Henri Coandă nr. 51